Ողջույն բոլորին: Այսօրվա բաղադրոտոմսը Ուկրաինական բորշչն է: Բորշչը շատ լավ միջոց է ձեր սննդակարգում միանգամից տարբեր բանջարեղեններ ներառելու համար: Այն իմ ամենասիրած և շատ հաճախակի պատրաստվող բանջարեղենային ապուրներից մեկն է: Բորշչն ավանդաբար մատուցվում է թթվասեով կամ մածունով (քամած մածունով): Այն կարող եք պատրաստել մսով (հիմնականում տավարի մսի ոսկորոտ, ողայի հատվածը համարվում է ամենահարմարը բորշչի համարը) կամ առանց մսի պատրաստել: Եթե առանց միս եք պատրաստել, կարող եք այն նույնիսկ սառը մատուցել: Գոյություն ունի, այսպես ասած, «Սառը բորշչ» (Холодный борщ) հասկացությունը: Բորշչի այս տարբերակը նույնպես շատ տարածված է Ռուսաստանում և Ուկրաինայում: Ահա իմ պատրաստած բորշչի վերջնական տեսքը: Ես այն մատուցել եմ թթվասերով, թարմ սխտորի օղակներով և չորահացով:
Ահա թե ես ինչպես եմ սովորաբար պատրաստում այս հրաշալի Ուկրաինական ապուրը: Այս ապուրը պատրաստելու համար ձեզ անհրաժեշտ են հետևյալ մթերքները․
- կաղամբ (300 գր, կտրատված վիճակում 3 բաժակ)
- գազար (2 միջին չափի)
- բազուկ (2 միջին չափի)
- կարտոֆիլ (4 միջին չափի)
- տոմատի մածուկ (2 ճաշի գդալ)կամ թարմ լոլիկ (2-3 հատ)
- գլուխ սոխ (1միջին չափի)
- սխտոր (4 պճեղ )
- տավարի միս (750 գր )
- թարմ կանաչեղեն՝ համեմ, սամիթ, մաղադանոս (ամեն մեկից մի փոքր փունջ)
- կանաչ սոխ, թարմ սխտորի տերևնեի հետ միասին (ամեն մեկից մի քանի հատ,եթե ձեռքի տակ չունեք, կարող եք չլցնել)
- դափնու տերև (2 հատ)
- աղ (ըստ ձեր ճաշակի)
- սև և կարմիր պղպեղներ (ըստ ճաշակի, ես լցնում եմ 1/2թեյի գդալ սր պղպեղ և 2 թեյի գդալ քաղցր կարմիր պղպեղ )
- չաման (1 թեյի գդալ, եթե չեք սիրում կամ չունեք ձեռքի տակ, կարող եք չավելացնել)
- բուսայուղ (3 ճաշի գդալ)
- հաց (չորահացի համար)
- թթվասեր կամ քամած մածուն, կարող եք սովորական մածուն օգտագործել (ամեն ափսեի համար 1 ճաշի գդալ)
Այժմ անցնենք պատրաստման եղանակին․
- Եթե որոշել եք մսով բորշչ պատրաստել, ապա նախ և առաջ պետք է կտրատած միսը լվանաք և եփեք մոտ 30-40 րոպե կամ մինչև որ միսն ամբողջությամբ կամ գրեթե ամբողջությամբ եփված լինի:
- Մինչ միսը կեփվի, կտրատեք բանջարեղենը, ինչպես նաև՝ կանաչեղենը: Կարտոֆիլը կտրատեք միջին չափի խորանարդների, կաղամբը շերտատեք երկար, բարակ շերտերի (ինչքան բարակ, այնքան լավ): Գազարն ու բազուկը նույնպես կտրատել երկար ու հնարավորիս բարակ ձողերի: Գլուխ սոխը և սխտորը, կանաչիները, ինչպես նաև կանաչ սոխն ու սխտորը նույնպես մանր կտրատել:
- Երբ միսը եփվի, հանեք մսի կտորները արգանակից, իսկ արգանակը քամիչով քամեք: Եթե միսը ոսկորոտ է, ապա հնարավոր է, որ արգանակում մանր ոսկերի կտորներ լինեն:
- Խորը կաթսայի մեջ բուսայուղ լցնել, ավելացնել կտրատված գլուխ սոխը, սխտորը և թեթևակի տապել: Ավելացնել մսի կտորները, կարտոֆիլը, մնացած կտրատված բանջարեղենը և նույնպես թեթևակի տապակել: Համեմել աղով, սև և կարմիր պղպեղներով, չամանով, ավելացնել տոմատի մածուկը և մի լավ խառնել:
- Դրանից հետո ավելացնել մսի արգանակը, դափնու տերևները, փակել կափարիչով և եփել մարմանդ կրակի տակ մետ կես ժամ կամ այնքան ժամանակ, մինչև բանջարեղենն ամբողջությամբ եփված լինի:
- Երբ բորշչն արդեն պատրաստ լինի, լցրեք խորը ափսեների մեջ, մի-մի գդալ թթվասեր կամ մածում լցրեք, մի քիչ էլ կանաչ սոխ ու սխտոր ցանեք: Եթե դուք էլ ինձ նման ապուրն առանց չորահացի չեք պատկերացնում, մի քիչ էլ չորահաց պատրաստեք:
- Չորահացերը պատրաստելու համար անհրաժեշտ է ընդամենը հացի կտրները տապակել թավայի մեջ՝ շատ քիչ բուսայուղ ավելացնելով: Ես չորահացերը համեմել եմ քաղցր կարմիր պղպեղով:
- Եվ ահա այս հրաշալի համ և բույր ունեցող բորշչը պատրաստ է, և մենք այն կարող ենք ըմբոշխնել:
Հուսով եմ՝ ձեզ դուր եկավ այս բաղադրատոմսը: Մաղթում եմ ձեզ հաճելի օր: Մինչ հանդիպում: :) :) :)
No comments:
Post a Comment